Proces učenja kod pasa

Kako sam naslov kaže, učenje je proces. Ono traje. To svakako vrijedi i za naše ljubimce. Ako želimo da naš pas nešto nauči, mi mu trebamo pomoći u tom procesu. Najčešće se događa da su naša očekivanja nerealna i prevelika, no mi to možda ne vidimo.
Drugi problem koji se javlja je da nismo dovoljno jasni i da nas pas jednostavno ne razumije.  Na proces učenja utječe puno faktora i trebamo ih uzeti u obzir.

Psi uče kroz asocijacije, pa je važno pratiti okolnosti jer će pas povezati ono što se sada dešava, a ako ne pazimo to može biti i nešto što nama nije poželjno. Pas će rado ponavljati  one radnje koje mu donose korist i ugodu, te će se učestalost tog ponašanja povećati.

Jedna od glavnih zabluda je ta da pas može prenijeti naučeno na sve situacije. Psi nažalost ne generaliziraju dobro i na nama je da ih naučimo da nešto vrijedi uvijek i svugdje. Dakle, mi trebamo psa naučiti da neki signal i ponašanje vrijede i u stanu, u ulici, kvartu, šumi, livadi, po noći, po danu, po kiši, medu ljudima, psima, djecom itd…

Train-My-Dogs-Learning-Center

Učenje treba biti postepeno i nije dobro preskakati stepenice. Ne krećite na sljedeću stepenicu dok nešto nije usvojeno. Je li nešto usvojeno ili nije vidjet ćete po ponašanju svojega psa. Ako nešto ne funkcionira, to NE znači da je pas tvrdoglav ili glup (kako često znamo govoriti), već da mu nismo jasni, okolnost je preteška i motivacija preslaba, a možda treba promijeniti i pristup (u radu sa psima po potrebi trebamo biti kreativni). Na nama je da nešto od toga (ili sve) prilagodimo i pomognemo psu da shvati i nauči. Tek tada idemo dalje i dižemo kriterij.

how-dogs-learn

Često se događa da ne želimo sebi priznati da možda ne učimo nešto psa na dobar način, nego radije krivimo psa. Isto tako za svakog psa potrebno je pronači način kako mu nešto objasniti i pokazati a da je to njemu/njoj prihvatljivo i jasno.

Potrebno je vrijeme kako bi neko učeno ponašanje prešlo u naučeno ponašanje. Dakle, koliko je vremena potrebno ovisi o samome psu, o načinu na koji učimo psa, o asocijacijama i posljedicama, motivaciji, okolnostima, njegovoj dobi itd…. Što više vremena i truda uložimo, to će pas lakše shvatiti što želimo. Naučeno ponašanje treba i neko vrijeme održavati kako bi moglo postati dugotrajno.

Dog_blackboard

Što se tiče mojih klijenata, najveći su uspjeh imali oni koji su pažljivo slušali/pratili upute, pitali ako im nije bilo jasno, javili mi ako nešto ne funkcionira i što funkcionira, te koji su uporno vježbali. Zna se dogoditi da sve bude jasno dok pričamo o tome, no kada to treba provesti u praksi, onda je teže. Tada najčešće dolazi do pogrešaka. S obzirom na to da radimo sve kako bismo pomogli psu, potičem ljude da mi se jave kako ne bi prolazilo vrijeme, a oni radili nešto što neće uroditi plodom. Psi znaju vrlo brzo stvarati lance u ponašanju i zato je važno da se takve stvari u početku odmah rješavaju, kako ne bi došlo do usvajanja (nama nepoželjnih) navika u ponašanju.

iStock_000022220593XSmall-300x228
Zato, kada počnete nešto raditi sa svojim psom, prvo si točno i jasno odredite sto želite postići, zamislite si krajnji cilj. Razradite stepenice između početka i krajnjega cilja i po potrebi ih dodajte još ako vidite da je pas zapeo.
Ako psu ide jako dobro, znajte unaprijed što biste radili na sljedećim stepenicama, kako biste ih po potrebi preskočili. No to radite doista samo ako je pas spreman, a to ćete vidjeti po njegovom ponašanju.
Također, trebate biti spremni i mijenjati motivatore po potrebi, kao i okolnosti (mogu biti preteške za učenje) i shvatiti da i pas nekada ima svoje bolje ili lošije dane kada može usvajati nove stvari. To treba poštovati, pogotovo ako se radi o psu u pubertetu kojemu su pažnja i koncentracija u toj dobi slabija. Više o pubertetu sam pisala u ovom Blogu: http://blog.vagabond.hr/pubertet-kod-pasa/).

Learning_Dog_

Pripremite se dobro prije svakoga treninga (ovdje sam pisala kako možete treninge uključiti u svakodnevni život: http://blog.vagabond.hr/dovoljno-je-pet-minuta). Uvijek radite sa psom kada ste i vi i pas dobre volje i kada ste odmorni. Proces učenja to zahtijeva. Ako nešto učimo na silu, jednostavno se neće dobro “primiti”, dapače, može se psu zamjeriti pa ćete trebati uložiti još vise truda i vremena da to popravite.

Zapamtite, tečajevi, individualni satovi ili ako samostalno radite sa svojim psom – nisu dovoljni ako ne odrađujetedomaću zadaću – odnosno ako ne vježbate.
Vaši ljubimci su zaslužili da uložite u njih svoje vrijeme, strpljenje i trud. Potrudite se da učenje za njih nije teško i dosadno, već sto lakše i zabavnije! Jednako kao i kod nas, ono sto je naučeno na taj način će se dugotrajnije zadržati.

IMG_7594

Leave a Reply

Your email address will not be published.