Petarde i Vatromet

Petarde i vatromet jedan su od većih izvora straha i trauma naših ljubimaca, no takva buka plaši sve životinje.

Is Your Cat Or Dog Afraid of Fireworks Or Thunderstorms, pets, pet, dogs, dog,
Važno je NE raditi sljedeće, u suprotnom možete pogoršati situaciju:

Bacati kraj psa petarde s nadom da će se priviknuti. To se zove habituacija, no ako životinji ne pružamo priliku da se može maknuti od izvora straha, ako ne mijenjamo emociju iz negativne u pozitivnu, ako životinju ne izlažemo takvim zvukovima jako postepeno (uključujući udaljenost i glasnoću) – rijetki su slučajevi gdje se pas jednostavno privikne.
Može se dogoditi da mislimo da se pas priviknuo, no pas se samo “smrznuo” i ukočio jer ne može pobjeći od izvora straha i nema izbora (pokušao je vise puta i nije uspio jer je na povodniku). Ako koristimo samo habituaciju, situacija se može i pogoršati, jer ako životinja nema kontrolu nad situacijom, može rasti strah i nastati panika, može se početi braniti (ugristi prvog do sebe), može sebe ozlijediti (trganje s povodnika, ogrlice/orme), i sve skupa može rezultirati velikom traumom.

Kod kuće, nemojte životinje izvlačiti ako se zavuku ili im priječiti put ako se žele zavući. Ako oni sami osjećaju takvu potrebu i ondje se osjećaju sigurno, važno je da im to omogućimo.

dog-hidingŠto RADITI:

Bilo bi idealno da uz stručno vodstvo vježbate i privikavate psa na zvuk petardi kroz sistemsku desenzitizaciju i kontra kondicioniranje – kako bi se postepeno i uz pozitivne asocijacije priviknuo na zvuk. No to treba početi barem 6 mj prije nego krene sezona pucanja ili barem nekoliko mjeseci prije pa intenzivno na tome raditi. No da bi u tome bili uspješni treba stvarno znati kako to pravilno izvesti.

Prošireni su zastarjeli savjeti da životinje ne smijemo tješiti kad se boje. O strahovima možete pročitati ovdje: http://blog.vagabond.hr/strahovi-kod-pasa/
Dakle, životinji ćemo pomoći tako da smo uz njih, da ostajemo smireni no veseli, i da im omogućimo što bolje uvjete u kojima će se osjećati ugodno i sigurno.
Za svakoga je to nešto drugo. Neke životinje se vole zavući, neki traže našu blizinu i dodir, neki se manje, neki više boje. No ako psa ignoriramo, a on traži našu pažnju i pomoć, ili ako ga previše izlažemo strahu, situacija se može pogoršati.

ignore-dog

Nemojte misliti da će to proći samo od sebe. Znači, ako životinji ne pomažemo na neki način da savlada i umanji strah, moguće je da će svako novo iskustvo s izvorom straha taj strah uvećavati. Zato pronađite stručnu pomoć ako niste sigurni kako sami pomoći svojem ljubimcu da se lakše nosi sa strahom od petardi i vatrometa.
Postoje razna pomagala na tržištu koja mogu pomoći, neka djeluju manje, neka vise i to na individualnoj bazi, neke treba raditi u kombinaciji s drugim stvarima. S veterinarom se konzultirajte oko medikamenata, većina ih je na biljnoj bazi.

Poželjno je izbjegavati ona razdoblja kad se pojačano puca. Psa probajte zabaviti s mentalnom stimulacijom (učenje novih stvari ili ponavljanje naučenog ako to pas voli, interaktivne igračke…) kako biste nadoknadili manjak šetnje, ili/i odite izvan grada, nekamo gdje su šanse male da pukne petarda.

Izbjegavajte grupe djece (iako sam čula da je osoba starije dobi bacila petardu kraj malog psića), no najvažnije od svega NE PUŠTAJTE PSA S POVODNIKA sve dok pucnjava ne prestane, dakle do iza Nove godine.
Za svaki slučaj neka pas ima oznaku s brojem telefona i provjerite da su vaši podaci na čipu upisani u centralnu bazu.

Ako se vaš ljubimac izvlači s ogrlice/orme ili postoji za to mogućnost postoje orme koje su drugačije građe (dulje su od klasičnih) i pas će se teže iz njih izvući.
Također možemo psa kopčati i na ormu i na ogrlicu s radnim povodnikom ili s razdjelnikom. Više o tome sam bila pisala ovdje: https://www.vagabond.com.hr/pomagala-pri-ucenju-lijepog-hodanja/

markica
Kod kuće još možete:
 – navući zastore i rolete, pustiti smirujuću glazbu – primjer: https://www.youtube.com/watch?v=joe-ePqCqWc&t=3679s
– uključiti difuzer s DAP feromonima – postoji i za mačke slična stvar
– obuči psu majicu kratkih rukava da bude uz tijelo psa (prednje šape kroz rukave i vežete ju na leđima u čvor) na taj način ona djeluje smirujuće (pritišće akupresurne točke) ili probati ovo (obavezno pročitati upute uz video): https://www.youtube.com/watch?v=N83oXBZy0KM
omogućiti mu prostor gdje se može zavuči i sakriti
– upalite TV/radio i kućanske aparate – kao zvučna pozadina koja će malo umanjiti jačinu buke izvana – pogotovo kad pas ostaje sam u kući/stanu.

Ako se pas boji u kući jer čuje vani pucnjavu probajte ga preusmjeriti na igru i radnje koje voli (traženje keksića po kući, bacanje omiljene igračke, zabava interaktivnom igračkom i slično) također i s ciljem da pokušamo psa držati u što opuštenijem i veselijem stanju kako bi što lakše podnio stres – to raditi uz ostala pomagala koja su gore navedena.

Primjer interaktivne igračke (presjek) punjenju s hranom

Znači dobro je raditi kombinaciju stvari. To će sve funkcionirati ako je strah umjeren.
Primjerice, svaki put kada počne buka vi započnete igru sa psom ili pobacate keksiće po sobi (ili po travi ako ste vani) ili ponudite neku pseću žvakalicu ili interaktivnu igračku. I to ponavljate svaki put kada se buka pojavi.
Ako buka traje dulje tada ili radite kombinacije (recimo igra sa psom pa skrivanje ili bacanje keksića pa neka interaktivna igračka) tako da se pas ne uspije pretjerano zabrinuti. No ponavljam kod većih strahova to možda neće biti moguće pa je potrebno raditi više toga paralelno.

Ako pas panično pokušava pobjeći, trese i izgleda kao da nije prisutan tada je dobro potražiti savjet vetereinara da se psu pomogne nekim medikamentom ako neki od alternativnih i prirodnih pripravaka nije dovoljan (primjerice tablete koje smanjuju stres u tijelu, b complex, Bachove kapi, aromaterepija itd..).

7-comfy-interactive-dog-toys-australia-interactive-treat-toys-for-dogs-interactive-toys-that-chatter-for-dogs-interactive-toys-for-small-dogs-interactive-dog-toys-for-smart-dogs-msn-interactive-t

I molba!! – ako vaš pas boravi u dvorištu/vrtu (iako to nikada nije preporučljivo, osim ako je pas vani pod vašim aktivnim nadzorom, i to periodično), uvedite ga u kuću svakako za vrijeme pucnjave ako se boji. No i ako dobro podnosi buku, nikad ne znate tko može namjerno baciti petardu u vas vrt!!

Najbolje bi bilo kada bi petarde bile zakonom zabranjene…iz vise razloga – uključujući sigurnost djece koja ih bacaju, male djece koja spavaju, ljudi općenito, no svakako i svih životinja koje žive u takvom okruženju…

dogs_and_fireworks_dont_mix2

Leave a Reply

Your email address will not be published.