Što je to pozitivna komunikacija?

treat1

Pozitivna komunikacija se prvenstveno odnosi na našu interakciju sa životinjama, što uključuje naš verbalni i fizički pristup i odnos.  Sama nam riječ “pozitivno” govori da je komunikacija takva da neće naškoditi životinji, te da će joj pomoći da se bolje razumijemo. To također znači da ćemo u radu sa životinjama birati i koristiti one metode koje će ih poticati u učenju, razmišljanju i koje će im dati prostora da se razvijaju i napreduju. To treba biti na dobrovoljnoj bazi.

U suprotnom im dajemo informaciju da nam ne treba vjerovati, da smo nepredvidivi i da je najbolje ni ne pokušavati ništa jer nije sigurno kako ćemo reagirati, odnosno kakve će biti posljedice. Znači odnos postaje narušen i nezdrav, gdje se s vremenom životinja najčešće povlači u sebe kako bi izbjegla neke negativne posljedice.
Zato u komunikaciji i odnošenju prema životinji ne koristimo kažnjavanje, zastrašivanje niti opremu koja nanosi bol. Jer pri takvom pristupu rješenja su često brza, no najčešće kratkog su djelovanja i neželjeno se ponašanje se zna iskazati u nekom drugom obliku.

dog_lost_in_thought-t1

Psi uče asocijacijom i na temelju posljedica. Kada psi povežu da im je određeno ponašanje (radnja) donijelo pozitivnu posljedicu, rezultirati će sve češćim nuđenjem tog ponašanja. Ako komuniciramo s njima tako da im pomognemo u stvaranju pozitivnih asocijacija koje vode do takvih pozitivnih posljedica, imat ćemo psa koji će rado surađivati.
To ne znači da im ne trebamo postavljati granice i pravila, dapače trebamo, no ako ih jasno i pozitivno iskomuniciramo, oni će to i poštovati.

Pozitivna komunikacija znači da ćemo koristiti metode koje će nam pomoći da sto jasnije i lakše prenesemo informaciju životinji. Koristit ćemo se prevencijom, preusmjeravanjem u željeno ponašanje, te nagrađivanjem spontanog i ponuđenog željenog ponašanja. Pomagat ćemo im mijenjanjem okoline ili/i posljedica, te ćemo naučiti čitati njihov “govor” i ponašanje. Sve to zajedno vodi do toga da ćemo razviti komunikaciju koja je razumljiva i njima i nama. Postavljat ćemo situaciju tako da je životinja što uspješnija, odnosno da joj je što lakše nuditi željena ponašanja kako bismo to mogli i nagrađivati. Time posljedično životinja rado sudjeluje u traženome, te nagrađivana ponašanja počnu za njih značiti ugodu. Tako stvaramo dugoročnu i stabilnu vezu.

dog_on_screen-t2

Životinje s kojima komunicirano na grub način (fizički i verbalno) mogu postati destruktivne, povučene, te mogu razviti razne fobije, strahove i traume. Svoju frustraciju mogu početi iskazivati na razne načine, bilo to prema svojoj okolini ili prema sebi.

U današnje doba imamo dovoljno informacija, istraživanja, vrhunskih rezultata, i odličnih odnosa koji potvrđuju moć pozitivnog pristupa.
Kako ćemo komunicirati sa životinjama odlučujemo sami…

Leave a Reply

Your email address will not be published.