Promjene u ponašanju naših ljubimaca

Članak je objavljen i u mojoj kolumni na portalu Naturala.hr:
http://www.naturala.hr/naturala-kolumne/obavezno-pratite-promjene-u-ponasanju-kucnih-ljubimaca-2175/autor-3068.html

Kao i na nas, svašta može utjecati na promjenu u ponašanju naših ljubimaca. Najčešći je uzrok promjena okolnosti. Te promjene mogu varirati u intenzitetu i u trajanju. Čim primijetite neku promjenu, pogotovo ako vam ne odgovara, prvo se zapitajte što se općenito promijenilo. Ljubimci će promjenu u ponašanju iskazati različito, ovisno o samoj životinji kao i o samoj okolnosti.
Neke okolnosti mogu izazvati stres kod ljubimca (razlozi su mnogobrojni) te se ponašanje može sve aktivnije i pojačano iskazivati ili se životinja može početi povlačiti u sebe.

scaredpuppy
Mi to možemo smatrati dobrim ili lošim za nas, no ljubimcima u takvim situacijama nije lagano i ne osjećaju se ugodno. Dakle, ako ste primijetili da vaš ljubimac mijenja ponašanje i da mu više nije ugodno, probajte shvatiti kakva se okolnost promijenila, te ju probajte ukloniti, promijeniti ili pomoći ljubimcu da je bolje prihvati.
Životinje najčešće ne prihvaćaju dobro promjene u svojem ritmu i okruženju, pa biste trebali bilo kakve promjene provoditi postepeno. Promjene u okolnostima su razne. Ponekad i najmanja promjena, kao premještanje namještaja, može izazvati promjenu u ponašanju, pogotovo ako to mijenja i ljubimčev raspored ili prostor gdje spava, jede, boravi i slično.

p3

Da nabrojim još neke okolnosti: promjene u povećanju/smanjenju broja ukućana (uključujući i druge ljubimce), preseljenje, buka/vika, manje ili više naše pažnje i slično. Na ponašanje utječu i promjene koje utječu na tijelo životinje, kao, hladnoća/vrućina, prehrana, hormonalne promjene, udobnost i slično.
Promjene u našem ponašanju također utječu na njihovo ponašanje. Imajući to na umu, možemo svojem ljubimcu pomoći da se ugodnije osjećaju u nekoj stresnoj situaciji, ili ga možemo potaknuti da se mirnije ponaša ako se radi o velikom uzbuđenju. Naš govor tijela i ton glasa imaju velik utjecaj.
Također, mijenjajući svoje ponašanje prema ljubimcu, možemo situaciju pogoršati i time narušiti naš odnos. Ponekad se trebamo preispitati i uvidjeti da smo sami uzrok promjene u ponašanju svojeg ljubimaca. Naravno, promjena može biti i pozitivna, ona može pozitivno utjecati na ponašanje našeg ljubimca koje onda smatramo dobrodošlim.
Nadalje, dob psa uveliko utječe na promjene u ponašanju, kao kod ulaska u pubertet, prelaska u zrelu dob, te iz zrele u stariju. Najveće promjene će se najčešće dogoditi pri ulasku u pubertet gdje hormoni izražajnije utječu na ponašanje (link na članak o Pubertetu). Svaka dob zahtijeva drugačije okolnosti, pa biste ih trebali mijenjati i prilagođavati, kako biste ljubimcu olakšali i pomogli mu da se nosi s promjenama.

Ako naš ljubimac osjeća neku bol ili ima problema sa zdravljem, ono će vrlo vjerojatno utjecati na promjenu u ponašanju, te je najčešće promjena nagla. Zna se dogoditi da takvo novo ponašanje pripisujemo karakteru, no najprije treba provjeriti da je životinja zdrava i da se dobro fizički osjeća.

bad-behavior

Dakle, razne okolnosti utječu na promjene u ponašanju, na nama je da ih otkrijemo, ako treba prilagodimo, promijenimo i pomognemo ljubimcu da ih prebrodi. Pogotovo ako smo i sami uzrok tih promjena.

Mi možemo svjesno i namjerno prilagođavati okolinu kako bismo utjecali na ponašanje našeg ljubimca. Time mu pomažemo da se što ugodnije i prirodnije osjeća, te automatski radimo prevenciju potencijalnih problema uzrokovanim neželjenim promjenama u ponašanju.