Odgoj šteneta

Članak je objavljen i u mojoj kolumni na portalu Naturala.hr:
http://www.naturala.hr/naturala-kolumne/ovo-treba-znati-prije-nego-stene-dode-u-novi-dom-2671/autor-3068.html

Prije nego što nabavite štene upitajte se jeste li doista spremni i odgajati ga.  Važno je znati da odgoj šteneta zahtijeva puno našeg truda, upornosti, strpljenja i razumijevanja, no ponajviše vremena.

Ako ste već imali psa, može se dogoditi da pamtite prijašnjeg psa kao već odraslog psa koji ima već svoje navike i ritam, koji je bio dobro usklađen s vašim. Moguće je i da ste zaboravili da je i on nekoć bio štene koje je često piškilo/kakalo, žvakalo sve što vidi i ludovalo po kući. Tada ste bili i sami mlađi pa su se obaveze oko brige možda činile lakšim ili ste imali drugačije životne okolnosti. Zapamtite, isto će tako i ovo štene jednoga dana odrasti, i s njim ćete imati ustaljen i stabilan odnos.

83598136802610413_FA5Jyu9O_c

No prije nego što uopće odlučite dovesti psa u svoj dom, važno je da se svi ukućani slažu s tom odlukom. Također je važno da se dogovorite tko će voditi brigu o psiću, najbolje bi bilo da raspodijelite obaveze. No najvažnije od svega je da se dogovorite što očekujete od psa i kako ćete ga to naučiti. Dosljednost u odgoju je važna, i nije pravedno prema psu da svatko provodi svoju volju.

Za dolazak šteneta trebali biste za početak pripremiti prostor u kojem će štene najčešće boraviti, slično kao što pripremate stan za malo dijete. Znači, potrebno je ukloniti stvari koje psa mogu ozlijediti i koje može uništiti, a nama su vrijedne. To je potrebno napraviti u svim prostorijama u koje će pas imati pristup. Znači, potrebno je pospremati sve stvari izvan dohvata šteneta.

Na ponašanje šteneta osim okolnosti u kojima odrasta utjecat će njegova dob, kao i njegova osobnost.
Računajte na to da će se mijenati interesi psa kako bude rastao pa je moguće da ga s četiri mjeseca počne zanimati ono što ga nije zanimalo s dva mjeseca. S obzirom na to bit će potrebno prilagođavati okolnosti.

puppy-playing_061933

Štenci tek uče o svijetu, sve što vide, dotaknu i čuju za njih je potpuno novo. Mi trebamo paziti da su im nova iskustva pozitivna te ih trebamo otpočetka učiti da rade ono što mi smatramo poželjnim ponašanjem. To uključuje i učenje obavljanje nužde na primjerenom mjestu.
Više o tome možete pročitati ovdje: http://www.vagabond.hr/ucenje-steneta-da-obavi-nuzdu-na-primjereno-mjesto/

potty
Za psiće je važno da mogu žvakati, gristi i trgati – za to su namijenjene njihove igračke. Štencima je igračka sve što ih zainteresira i primamljivo im je. Na nama je da ih preusmjeravamo na njihove igračke, i da pazimo da ne uspiju doći do stvari koje ne želimo da prožvaču.  Dakle, kako bi štene imalo priliku biti štene, ono mora imati priliku igrati se igračkama na kojima će izbaciti energiju, smanjiti bolnost zubića, i koje može i uništiti ako ga to veseli. Svakako treba paziti na sigurnost psića (imati nadzor nad igrom).

Štene brzo raste i bit će drugačije kako mjeseci prolaze. Naprimjer, psići u početku više spavaju, no kako rastu, to se smanjuje. Što znači da će imati sve više energije koju treba negdje potrošiti, bilo preko učenja, igrom, u šetnji…
To isto tako znači da će štene u tom razdoblju trebati više naše pažnje i vremena kako bi odmah učilo što je za nas poželjno ponašanje – prevencijom onoga što nam se ne sviđa (da ne uspie to ponašanje utvrđivati), preusmjeravanjem na ono što nam se sviđa i nagrađivanjem istog.

puppypillow

Ne zaboravite, svakom našom interakcijom sa štenetom (psima općenito) psić nešto uči, na nama je da pazimo da to bude nama poželjno ponašanje. Štene će također naučiti nešto iz svoje okoline i iz okolnosti u kojima se nalazi, pa trebamo i toga stalno biti svjesni. Primjerice, ako prvo dijete (ili većina djece) koje štene sretne u životu štene jako počupa, nagazi na rep, gurne prst u oko ili jako viče kraj njega, postoji mogućnost da štene zaključi da je bolje djece se kloniti (može razviti nelagodu/strah) jer su ona izvor boli. No moguće je da zaključi da to vrijedi samo u stanu/kući ako se to ondje dogodilo, no da se vani veseli djeci. U svakom slučaju trebamo toga biti svjesni i na takve stvari pripaziti.

young-boy-with-puppy

Odgajati štene nije lagano, zahtijeva naše vrijeme, odgovornost, trud, dosljednost i ponajviše strpljenje i razumijevanje. No s druge strane, štenci će nam donijeti toliko veselja i ljubavi da će se sve to izbalansirati.
No ako niste uistinu spremni odgajati štene, najbolje bi bilo da još jedanput sjednete s obitelji i dobro promislite o svemu. Jer ponekad će štene nešto razbiti, ponekad će se popiškiti u kući, ponekad neće raditi ono što mi želimo, ponekad će nam biti dosta brige o štenetu, ponekad ćemo se i živcirati. Na to sve trebate biti spremni. Tu nema mjesta ljutnji i većoj frustraciji.

baby-puppy

Što si više olakšate organizacijom prostora, vremena i raspodjelom brige među ukućanima (ako imate takvu mogućnost), utoliko će biti lakše. Treba misliti i na individualne potrebe vašega šteneta, jer se one razilikuju od psa do psa, no uglavnom svi oni trebaju dovoljno mentalnih i fizičkih aktivnosti da bi potrošili energiju, ustaljeni raspored i ritam i našu dosljednost u odgoju.

Koliko truda uložite, toliko će vam se i vratiti.

Ovak članak ne pokriva informacije o socijalizaciji šteneta i učenju životnih vještina koji su izuzetno važni -oni zahtjevaju svoj zasebni Blog. 

work.7733029.1.flat,550x550,075,f.three-happy-puppies

Leave a Reply

Your email address will not be published.