Kako pripremiti psa na dolazak bebe

Ovaj članak je objavljen u mojoj kolumni na portalu Naturala.hr:
http://www.naturala.hr/naturala-kolumne/kako-pripremiti-psa-na-dolazak-bebe-3129/autor-3068.html

Dolazak bebe donijeti će promjene u naš život, a to vrijedi i za naše ljubimce – osobito za pse i mace koji žive s nama u kućanstvu. Na takve stvari dobro je misliti unaprijed i postepeno pripremati ljubimce na promjene koje slijede.

Važno je dobro se pripremiti i potruditi oko toga da naše ljubimce pripremimo i naviknemo na promjene. Za mace vrijede slična pravila, no ovdje ću se fokusirati na pse. Neki psi promjene u svojoj rutini ne podnose baš najbolje i zbog njih znaju razviti probleme u ponašanju. Primjerice, ako je buduća mama češće vodila psa u šetnju ili u neka određena doba dana, ona to najvjerojatnije jedan period neće moći izvoditi pa će ulogu preuzeti neko drugi u obitelji. Isto vrijedi i za druge stvari vezane za brigu oko psa, kao što su davanje obroka i briga o higijeni.

Upravo zbog toga, potrebno je i dobro da postepeno i drugi počnu preuzimati obaveze od buduće majke, i to na što sličniji način. Kako njezina trudnoća bude napredovala, tako će joj biti teže obavljati neke stvari pa je svaka pomoć ionako nužna i važna. Osim postepenog pristupa, dobro je koristiti i puno pohvala kao i nagrađivanja poslasticama od strane drugih ukućana kako bi pas tu promjenu što lakše podnio. Dakle, pokušajte zamisliti kako će život izgledati kada dođe beba, kako bi već stekli nove rutine ili priviknuli psa na nove stvari prije nego se to stvarno dogodi.

Osim dnevne brige o psu, moguće je da će mu se promijeniti i način života unutar doma. Primjerice, ovisno o dotadašnjim navikama, možda ćemo htjeti da pas spava na nekom drugom mjestu i da koji put ne boravi u pojedinim prostorijama. Shvatite da je to za psa potencijalno stresno, osobito ako je naučio stalno biti u vašem društvu kada ste kod kuče. Također, važno je o određenim stvarima razmišljati unaprijed i kada dijete malo poraste. To uglavnom vrijedi za one pse kojima nije lagodno kraj djece općenito ili kraj naše bebe. Dijete će biti bučno pa će se kretati sve brže, hvatati i bacati stvari i slično. Nije neobično da se neki psi plaše beba ili/i male djece, i to iz različitih razloga. No, to je opširna tema koju ću ostaviti za neki drugi put.

Dakle, dobro je psa privikavati da može ostajati sam u nekom prostoru bez obzira na to bili mi u kući ili ne. To ne treba nužno biti druga prostorija, no možda ćete htjeti pregraditi dio sobe sa „vratašcima za djecu (baby gate)“ ili nekim drugim namještajem. Možda ćete htjeti samo da pas na signal Mjesto ili Odmori leži mirno na svojem krevetiću. Što god odlučili i napravili, važno je da ta odluka nije nagla za psa i da ju dobro prihvaća. To znači da ćemo početi to vježbati sa psom postepeno, u početku kratko i uz puno pozitivnih asocijacija. Dobro je psu ponuditi neku interaktivnu igračku koja se puni s hranom ili pseću žvakalicu kako bi imao neku mentalnu stimulaciju i lakše stvorio pozitivnu asocijaciju na novu okolnost. Izuzetno je važno i da je pas dobio i dovoljno fizičkog kretanja prije nego počnemo očekivati da negdje mirno leži i odmara se.

pet-gate

Ako vaš pas ima neke probleme u ponašanju ili nemamo pod kontrolom njegovo ponašanje (primjerice, skakanje po ljudima) bilo bi dobro da se s time pozabavimo još na početku trudnoće jer nije dobro da pas skače po trudnici. Usto, možda će više ljudi dolaziti u goste kako bi vidjeli bebu pa je dobro da imamo ponašanje psa pod kontrolom i u takvim okolnostima. Zbog toga trebamo razmišljati unaprijed i paziti da se pas u svemu što će slijediti osjeća ugodno, pa ako nije naviknuo na goste trebamo ga lagano i na to privikavati.

Nekoliko dana prije nego što beba stigne u vaš dom, bilo bi dobro donositi doma bebinu odjeću koju je nosila i davati psu da ponjuši. Pričati dotle sa psom s toplim glasom kako bi počeo stvarati pozitivnu asocijaciju na miris bebe. Možete i snimiti zvukove koja beba proizvodi (uključujući plač) pa puštati psu (u početku što tiše) dok mu dajete poslastice. Tako će ju i lakše prihvatiti i neće mu biti potpuno strana. Osim toga, preporučljivo je unaprijed pokazati psu dječju nosiljku u kojoj ćete donijeti bebu jer psima neki novi (pogotovo veći) predmeti znaju biti čudni i čak potencijalno strašni. Iz istog razloga, dobro je psa unaprijed postepeno privikavati i na dječja kolica pa kad dođe red i na to da su psu već poznata.

dogbaby

Ako te dane dok su mama i beba još u bolnici nitko od ukućana nema vremena baviti se sa psom jer svi žele biti što više u bolnici, tada bi trebalo angažirati nekog od povjerenja i nekog koga pas jako dobro prihvaća da se dođe poigrati sa psom i prošetati ga. Ako mislite da je tako najbolje za vas i za psa zbog potencijalne strke prvih nekoliko dana, pas može ostati kod nekoga na čuvanju. No, to je dobro samo ako to psu nije stres, dakle, odaberite poznato mjesto gdje pas voli boraviti. U suprotnom bi pas kada se vrati mogao biti nervozan i frustriran i mogao bi razviti probleme u ponašanju. To svakako želite izbjeći – ne samo zbog bebe, već općenito.

Neke promjene su neminovne i zato je važno da svoje ljubimce što bolje pripremimo. Razmislite unaprijed dobro o svemu i dajte im priliku da se prilagode što lakše kako bi, u konačnici, i vama bilo lakše.