Igra je važan element odgoja pasa

Članak je objavljen i u mojoj kolumni na portalu Naturala.hr.
http://www.naturala.hr/naturala-kolumne/igra-je-vazan-element-odgoja-pasa-2826/autor-3068.html

Igra je važan dio odrastanja jer kroz igru učimo i pripremamo se za život. Sve što naučimo na zabavan način lakše i brže ćemo usvojiti. Jednako vrijedi i za naše ljubimce.
No nije svaka igra primjerena, niti se psi žele i trebaju igrati na jednak način tokom cijelog života.

download (1)

Svaki pas imat će svoj stil igre i preferenciju čime se želi igrati, te koliko mu je ugodno u igri s drugim psima ili s nama.  To će se također mijenjati kako pas raste. Na to će utjecati karakter psa, trenutačna dob te iskustva koja je dobio igrajući se.

Pas će sam izabrati s kojim se igračkama više voli igrati, no i mi možemo pomoći u tome da povećamo vrijednost igračaka. Možemo ih primjerice puniti hranom (dispenzeri hrane). Dobro je igračke i rotirati, kako psu ne bi sve igračke stalno bile na raspolaganju te mu tako i brzo dosadile.
Sa psom se možemo i mi igrati, te kroz svaku igru i interakciju možemo ujedno psa i učiti neke signale, kao donesi, pusti, uzmi, čekaj i slično. Tako će pas rado učiti jer će biti motiviran, te će mu nagrada biti igra s nama.

getty_rm_photo_of_dog_chasing_ball

Igra s drugim psima je cijela tema za sebe, no najvažnije je naglasiti da nije svaka igra primjerena niti čini dobro psima. Da bi igra bila takva da psi u njoj uživaju, nesto uče i zabavljaju se, ona treba biti balansirana. Što znači da će oba psa na jednak način funkcionirati u igri, prekidajući radnju ukoliko je jedan pas prešao granicu, a drugi pas mu je to pokazao. A granica se lako prijeđe, te odjednom igra može prerasti u nelagodu, što može rezultirati svađom, ozljedama i trumama.
dogs-3

Zato je važno da znamo čitati pseći govor tijela, te kada vidimo da je nekom psu nelagodno u igri, da ih na nježan način razdvojimo i presumjerimo njihovu pažnju na nešto drugo ili se udaljimo. Nipošto nije dobro igru grubo prekidati jer to psi mogu povezati jedan s drugim, te se negativna asocijacija na drugog psa moze povećati ili tek nastati.

Ako imamo psa koji se boji drugih pasa, tada je još važnije da pas susreće samo stabilne i prijateljski raspoložene pse kako bi učio od njih da druženje sa psima može biti ugodno i korisno (zajedničko istraživanje, učenje itd…) Psu koji osjeća nelagodu prema drugim psima nećemo pomoći ako ga forsiramo da se druži sa svim psima, dapače, to može ozbiljno pogoršati situaciju.

dog-in-fear-of-black-dog-byDTE

Kako odrastaju, psi pokazuju sve manji interes za igrom (općenito govoreći, tu i karakter psa igra ulogu), te to trebamo poštovati. To svakako vrijedi za igru sa drugim psima, prirodno je da pas gubi interes i da bira drugačije načine zabave ili odmora.

Dakle, potrudite se dobro upoznati svojega psa, saznajte kakve igračke voli i  imajte razumijevanja za to da će mu se možda preferencija igre mijenjati kako će odrastati. Nemojte ga forsirati da se druži s drugim psima ukoliko on to više (ili uopće) ne želi jer kao i mi, naš pas ima svoj stil i način zabave, te ga prisiljavanje na igru sigurno neće opustiti niti mu pomoći.

S druge strane, ako imate psa koji se izrazito voli igrati, to mu svakako trebate omogućiti. U suprotnom pas iz dosade i zbog viška energije može početi raditi stvari koje nama nisu primjerene te možemo narušiti odnos sa psom. A to sve može rezultirati i većim problemima u ponašanju (destruktivnost i slično).