Tečaj Njuškavci

Njuškanje je za pse kao vrstu izuzetno važno.  Koliko aktivno psi koriste njuh ovisi o pasmini no i o tome koliko im mi dopustimo. O tome sam pisala ovdje: Pseća šetnja i njuškanje
Na tečaju učimo psa da njuh aktivno aktivira. Na naš signal pas pretražuje prostor i za to biva nagrađen. Ključna riječ je NA SIGNAL, jer se skrbnici pasa često uplaše i misle da će pas pojačano htjeti vani njuškati ne bi li našao neki resurs ako ode na ovakav tečaj.

nose-close-up-shutterstock_94722718
OPIS TEČAJA

Pas uči što je uopće koncept aktivnog njuškanja, naravno neki psi to već prirodno rade, neke treba podsjetiti a kod nekih probuditi.
U početku je poligon postavljen tako da pas lagano nađe “mamce” – u početku koristimo hranu (nagradice).
Kasnije se uvodi odredeni miris.
Kroz svaki sljedeći dolazak na tečaj priča se otežava (no prilagođava se po potrebi svakom psu) kako bi došli do toga da pas može uspješno naći samo jedan skriveni mamac u prostoru.

Aktivno njuškanje pse mentalno stimulira, diže im samopouzdanje (zato je odlično i za plahe pse), te pomaže psu da razvije neke vještine.

Što se tiče koncepta ovakvog tečaja postoje razne varijacije na temu u svijetu.
Cilj ovog tečaja je da se vaš pas a i vi dobro zabavite, da nešto skupa radite!

U radu sa psima koji imaju strahove koristim varijantu koju sam sama razvila i pokazuje odlične rezultate.
Ako vaš pas ima strahove (od ljudi, pasa, općenito od svega..)  tada bi bilo bolje da prvo prođemo individualnu verziju gdje je koncept drugačiji. U tom slučaju se javite na mail jkallay@vagabond.hr

O Njuškanju sam učila od Kelly Dunbar, a o meni možete više pročitati ovdje:
JELENA KALLAY

POTREBNA OPREMA

  • Orma – kako bi sto manje manipulirali sa psom preko povodnika (odali mu gdje je miris), te zbog uzbuđenja psi znaju brzo pretraživati pa da ne dolazi do zatezanja na grlu. Ako nemate može i obična ogrlica (nikako davilica metalna ili od materijala)
  • Povodnik od minimalno 5 m (nikako Flexi)
  • Torbica s poslasticama (ili barem veliki džep) – dobiti ćete detaljnije upute pri prijavi
  • Posudu za vodu i vodu
  • Vrečice za izmet
  • Prostirka za psa dok čeka svoj red ili dok radimo nešto stacionarno